Onze standpunten

Dorpen, wijken en buurten

Dorpen, wijken en buurten spelen een belangrijke rol in het welzijn van mensen en de samenleving als geheel. Ze bieden een gevoel van gemeenschap, identiteit en sociale verbondenheid. Daarnaast bieden dorpen, wijken en buurten een omgeving waar mensen kunnen opgroeien, wonen en werken, en waar ze toegang hebben tot essentiële diensten en voorzieningen. Het is belangrijk om deze gemeenschappen te ondersteunen en te bevorderen, zodat mensen er gezond, gelukkig en welvarend kunnen leven. Dit kan worden bereikt door het stimuleren van sociaal contact en betrokkenheid, het investeren in infrastructuur en voorzieningen, en het bieden van kansen voor economische ontwikkeling en groei.
Dorpen, wijken en buurten

In het kort

Waar maken wij ons hard voor?

Ondersteunen (starters)woningbouw

Lokaal Apeldoorn vindt het belangrijk dat er voldoende passende woningen komen voor diverse doelgroepen. Je kunt daarbij denken aan starters, ouderen, woonwagens en gezinnen. Wat ons betreft mogen dat ook tijdelijke woningen zijn die zorgen voor een natuurlijke doorstroming binnen de stad, de dorpen en haar inwoners.

Wij vinden dat de gemeente deze woningen niet zelf moet bouwen, maar dit juist moet faciliteren. Door nadrukkelijk in te zetten op bouwgrond, passende bestemmingsplannen en een vlotte afhandeling van procedures. En ook door een samenwerking aan te gaan met woningbouwcoöperaties om de doorstroming van passende (huur) woningen te bevorderen. Waarbij gekeken wordt naar de kwaliteit van de te bouwen woningen/projecten én of die aansluiten bij de Apeldoornse maatstaven: groen, duurzaamheid en uitstraling.

Op deze manier kan de markt voldoen aan de vraag naar (passende) woningen. Met resultaat dat in Apeldoorn iedereen een fijne woning in de stad of een van de dorpen kan betrekken.

Actieplan voor bestaande woningen die snel verouderen

Lokaal Apeldoorn vindt dat de wachtlijsten voor een passende woning niet verder mogen oplopen en juist moeten dalen. 

In onze ogen kan dit door op korte termijn de snel verouderde buurten te renoveren, herinrichten of te voorzien van nieuwbouw. Waarbij de inrichting van de openbare ruimte nadrukkelijk wordt meegenomen. Buurten blijven groen en zijn voorzien van slimme en voldoende parkeermogelijkheden.

Onze voorkeur gaat uit naar renovatie, tenzij het slopen en het opnieuw bouwen meer oplevert. Woningen moeten energieneutraal en natuur inclusief worden, waarbij isoleren de belangrijkste stap is.

Wij denken dat we op deze manier de wachtlijsten kunnen verkleinen. En een goede mix van huur en koopwoningen voor alle prijsklassen mogelijk is.

Een afvalbeleid dat past bij Apeldoorn

Scheiden van afval draagt bij aan een beter milieu, hier is Lokaal Apeldoorn het ook mee eens. Wat wij wel constateren is dat het huidige afvalbeleid ingewikkeld is en veel problemen kent. Afvalplaatsingen bij containers en het dumpen van afval in de natuur zijn aan de orde van de dag.

Wij vinden dat er onderzocht moet worden wat voor Apeldoorn een goed afvalbeleid is. Kan het huidige beleid aangepast worden, zodat het minder ingewikkeld is en er minder overlast is? Of is het beter om het voorbeeld van andere gemeenten te volden en achteraf het afval te scheiden in plaats van bij de bron?

Wij streven ernaar dat de overlast bij containers wordt opgelost door meer controle en het plaatsen van slimme containers. Containers die aangeven wanneer ze geleegd moeten worden. En dat de kosten voor je afval positief beïnvloed wordt door de hoeveelheid of het aantal keer dat je afval aanbiedt. Een systeem dat geldt voor alle inwoners.

Bouwen aan de andere kant van de snelwegen

Lokaal Apeldoorn is voorstander om eerst binnen de grenzen van de snelwegen te bouwen. Om daarna pas uit te wijken ten Noorden van Apeldoorn en over de snelweg te gaan bouwen.

Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners en hun kinderen voorzien worden van passende woonruimte. En dat Apeldoorn aantrekkelijk en groen blijft. Wij zijn blij met de ontwikkelingen van gebieden als Veldhuis, Zwitsal, Kayersmolen-Noord en de aanpak van de bestaande wijken. En denken daarmee al een eind te komen met de woningvoorzieningen.

Uiteraard zal dat niet voldoende zijn, waardoor wij ten Noorden van Apeldoorn en over de snelweg ruimte voor uitbreiding zien. Het 12e dorp van Apeldoorn komt over de snelweg aan de zuidkant met eigen voorzieningen en identiteit.
In onze ogen is het belangrijk dat een woonwijk alleen gebouwd kan worden als het een complete wijk wordt met voorzieningen zoals winkels en scholen.

Slimme samenleving

Lokaal Apeldoorn vindt dat digitalisering ingezet kan worden om een leefbare omgeving te krijgen. Om ons verder te helpen met slimme en duurzame verstedelijking.

Daarbij denken wij aan doorstroming van verkeer, parkeerplaats-geleiding en het meten van de luchtkwaliteit. De gegevens die we kunnen generen geven ons input om op basis van feiten problemen beter te sturen en zelfs op te lossen.
Voor ons gaan privacy, ethiek en digitale veiligheid hand in hand bij het gebruik van digitalisering.

Goede winkelvoorzieningen in dorpen en wijken

Wij vinden dat een goede leefbaarheid in dorpen en wijken mede afhankelijk is van voldoende winkelvoorzieningen.

Lokaal Apeldoorn vindt dat de gemeente het voor ondernemers aantrekkelijk moet maken om te (blijven) investeren in wijken en de dorpen. Zodat de ondernemers in met name de dorpen en ook de wijken de winkelvoorzieningen blijven ondersteunen.

Apeldoorns kanaal bevaarbaar maken

Lokaal Apeldoorn pleit al jaren voor het bevaarbaar maken van het kanaal voor motor- en zeilboten die voldoen aan de afmetingen: lengte 4,25 meter, breedte 1,50 meter en diepte 0,80 meter.
Dit betekent dat het mogelijk is om van Hattem naar Dieren te varen, waarbij je langs onze stad en dorpen komt op de mooie Veluwe.

Wij zien dat als extra aanwinst van het toeristische landschap. Helemaal nu de belangstelling voor water alleen maar toeneemt. Wij benutten iedere keer de kansen die zich voordoen, samen met andere gemeenten, provincies en waterschap, om het bevaarbaar maken van het Apeldoorns kanaal mogelijk te maken.

Vliegveld Teuge

Lokaal Apeldoorn steunt de ontwikkeling van vliegveld Teuge om te komen tot een expertise en opleidingsvliegveld voor elektrisch vliegen.
Wij zijn voorstander dat Teuge zich verder ontwikkelt tot een toeristische en economische waarde door zich te richten op de innovatieve toepassingen van het elektrisch vliegen. Waarbij het Nationale Paracentrum Teuge onderdeel blijft uitmaken van het vliegveld.
Zodat Apeldoorn Airport een visitekaartje wordt van een duurzame regio.

Als politieke partij gaan wij niet over de discussie over Lelystad Airport. Wel blijven wij scherp in de gaten houden of de laagvliegroutes van en naar Lelystad niet alsnog over Apeldoorn gaan.

Woningen aanpassen naar de wensen van bewoners

Lokaal Apeldoorn vindt dat er flexibel omgegaan moet worden om huizen aan te passen naar de wensen van de bewoners. Dit moet wel gebeuren op een manier zodat het niet leidt tot wildgroei.
Wij zien dat inwoners, naarmate ze ouder worden, graag in hun buurt of in hun dorp willen blijven wonen. Hun huidige woning maakt dat niet altijd mogelijk en er is vaak een tekort aan een geschikte woning in de gewenste omgeving.

Wij denken dat door flexibel om te gaan met aanpassingsmogelijkheden van woningen het mogelijk moet zijn om generaties in hun buurt of hun dorp te laten wonen. Waardoor elke inwoner van Apeldoorn woonplezier ervaart, ongeacht hun levensfase.

Omzien naar elkaar

Lokaal Apeldoorn is voorstander om de initiatievenregeling, of varianten op deze regeling, verder uit te breiden. Zodat inwoners zelf aan de slag kunnen met hun initiatieven dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente.
In onze ogen zijn het vooral de inwoners van de gemeente Apeldoorn en hun onderlinge contacten die het leven hier zo prettig maken. Wij vinden het belangrijk om vanuit de gemeente deze onderlinge banden te versterken of te laten ontstaan. Dit kan door het de inwoners zo gemakkelijk mogelijk te maken om elkaar te ontmoeten.
Wij denken dan aan het creëren van parken en speelplaatsen. Door het mogelijk te maken om goede ideeën van inwoners om te zetten tot iets concreets. De school in te zetten als middelpunt van de wijk of buurt. Zodat de school ook toegankelijk wordt voor verenigingen en buurtbewoners.
Zodat buurtbewoners elkaar makkelijk ontmoeten en kunnen omzien naar elkaar.

Verantwoordelijkheid nemen bij tradities

Lokaal Apeldoorn is tegen het verbieden van vuurwerk, carbidschieten, paasvuren en het stoken van hout(kachels). De overheid heeft wel de taak in het handhaven van gemaakte afspraken en hoort op te treden tegen overtredingen van de wet. Zoals het afsteken van illegaal vuurwerk en het hinderen of aanvallen van hulpverleners.
Wij vinden dat de inwoners van Apeldoorn zelf goede en verantwoorde keuzes kunnen maken. Samenleven in een buurt betekent ook als buurtgenoten de verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Wij willen niet dat een overheid zaken verbiedt waar inwoners zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en met elkaar oplossingen kunnen creëren. Daar vallen ontstane tradities als vuurwerk, carbidschieten en paasvuren ook onder. Zolang het binnen de wettelijke kaders blijft, vinden wij dat inwoners hun verantwoordelijkheden kunnen en moeten nemen.