Raadslid maakt zich zorgen over pand Leger des Heils
Het Leger des Heils is al jaren geleden vertrokken uit het karakteristieke pand aan de Beekstraat, waar antikrakers hebben gewoond. Het vastgoedbedrijf, dat het pand onder handen gaat nemen, zegt het beste met het gebouw voor te hebben. Maar raadslid Ben Hendrikse van Lokaal Apeldoorn zet daar vraagtekens bij.
De huidige eigenaar heeft plannen appartementen te maken op de plek van het ‘allegaartje aan toevoegingen’, achter het oorspronkelijke pand. Inmiddels heeft de gemeente een omgevingsvergunning verstrekt voor de verbouwing. Daar is één bezwaar tegen ingediend. Naar verwachting buigt de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Apeldoorn zich daar medio februari over, zegt gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen. Details over dat bezwaar zijn niet bekend. Wonen is toegestaan volgens het bestemmingsplan.
Raadslid Ben Hendrikse heeft een reeks schriftelijke vragen ingediend bij burgemeester en wethouders. Om te beginnen is het hem om het gebouw zelf te doen. Dat verkeert nu in elk geval aan de buitenzijde in een belabberde staat van onderhoud. ,,En het is een bij veel Apeldoorners geliefd pand.”
Daarnaast kan parkeren wel eens een knelpunt worden, voorziet Hendrikse. Hij wil graag van B en W weten hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn volgens de gemeentelijke normen. En of die op eigen terrein moeten liggen, of dat de eigenaar er ook voor kan kiezen het af te kopen door een vergoeding te betalen voor openbare parkeerplaatsen in de directe omgeving.
,,We hebben het voornemen om er echt iets goeds van te maken”, verzekert architect Tonnie Arink van eigenaar AENA Vastgoedbedrijf BV. Ook hij is gecharmeerd van de uitstraling van het pand. Arink zegt daarom zijn best te zullen doen om het weer in goede staat te krijgen. De gevel vindt hij het waardevolst.
,,Eerlijk gezegd hadden we iets meer verwacht van de binnenzijde.” Maar daar is weinig authentieks overgebleven. ,,We willen historische elementen zoveel mogelijk terugbrengen: de grote dubbele deuren, de ronde kozijnen, de historische gevelbeëindiging, enzovoort. En mogelijk dat er nog iets achter de rechter zijgevel zit waar we iets mee kunnen doen.”
Arink prijst het overleg met de gemeente. Apeldoorn wil onder meer dit deel van de binnenstad flink opwaarderen. Volgens Arink is de planning mede afhankelijk van uitsluitsel over een provinciale subsidie.
Hendrikse hoopt binnenkort via antwoorden van de gemeente te weten hoe de zaken ervoor staan. ,,Want er er zijn nu vele verhalen die over dit pand rondzingen.” Een ervan is dat er op de begane grond een commerciële ruimte komt. De vraag is wat dat dan voor de gevel betekent, zegt Hendrikse.