Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij
Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij

Bericht

Peiling: monsterzege lokale partijen

16 maart 2018 Nieuws
Peiling: monsterzege lokale partijen

Bron: De stentor; Lokale partijen stevenen af op een monsterzege bij de gemeenteraadsverkiezingen van komende woensdag. Volgens een peiling van onderzoeksbureau I&O mogen zij zich verheugen op 34 procent van de stemmen. In 2014 kregen lokale partijen met 28 procent ook al de meeste stemmen.

In de peiling van I&O, waarvoor in totaal 4.413 Nederlanders werden ondervraagd, komt de VVD uit de bus als grootste landelijke partij. De liberalen komen uit op 11 procent en blijven daarmee het CDA, dat in 2014 nog de grootste landelijke partij was, net voor. De christendemocraten komen nu uit op 10 procent, gevolgd door GroenLinks, dat met 9 procent bijna verdubbelt.

Dreun
D66 maakt in de peiling van alle landelijke partijen de grootste terugval, van 12 naar 7 procent. De democraten komen daarmee uit op hetzelfde aandeel als de PvdA, die vorig jaar bij de Kamerverkiezingen met een score van 5,7 procent een historische dreun te verwerken kreeg.

Of de uitslag woensdag hetzelfde beeld geeft als de peiling valt overigens maar te bezien. I&O stelt dat veel kiezers nog niet weten waarop zij gaan stemmen. Van de mensen die zeggen zeker te gaan stemmen heeft pas een derde een keuze gemaakt. Twee op de drie stemmers zweeft nog.

Opkomst
De opkomst kan woensdag wel eens tegenvallen. I&O verwacht op basis van de gepeilde stembereidheid dat tussen de 47 en 51 procent van de kiezers zullen opkomen. Vier jaar geleden lag de opkomst nog op 54 procent.