Je trekt altijd aan het kortste eind!
Dit is een uitspraak van een inwoner van de Gemeente Apeldoorn die zijn mening geeft over de participatiewet. De uitvoering van de participatiewet, voorheen de WWB Wet werk en Bijstand, WSW Wet Sociale Werkvoorziening en de WAJONG Wet Werk en Arbeidsondersteuning Jongeren heeft vervangen.
Maar wat is dat nou de Participatiewet! Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden. Dit geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij moeten zoveel mogelijk werk vinden bij een gewone werkgever.
De Wet is er ter ondersteuning maar veel mensen voelen het als machtsmiddel van de Gemeente.
En hier komt dan de afhankelijkheidsrelatie in het beding. Je bent afhankelijk van de Gemeente en doet ondanks dat je een eigen mening hebt wat de Gemeente van je verlangt.
– Sollicitatieplicht
– Direct Actief
– Vrijwilligerswerk en noem maar op.
Werk je niet mee, dan kan je gekort worden op je uitkering. De afhankelijkheidsrelatie die je hebt met de gemeente wordt een machtsmiddel om je te dwingen en een bepaalde richting op te laten sturen.
Je bent afhankelijk dus doe je wat de Gemeente van je verlangt. Echter als jij de Gemeente nodig hebt dan zijn ze niet voor jou bereikbaar. Terugbelverzoeken worden niet opgepakt. Je vraagt naar de heer A. maar die is inmiddels vervangen door mevrouw B en daarna C.
Iedere keer moet jij je maar even voorstellen en vertellen wie je bent, dus weer keer op keer met de billen bloot. In plaats van dat er naar aanleiding van een goede intake men weet wie jij bent en wat jou is overkomen, kiest de Gemeente keer op keer op een andere manier van werken wat volgens de Gemeente effectiever en efficiƫnter is.
Tijdens de presentatie van de Rekenkamercommissie is dit naar voren gekomen. Het was triest om te horen dat wat je wilde verbeteren uitgepakt is in een ramp. Woorden als treiteren, machtsmisbruik, wantrouwen, slecht behandelen, dreigen om te korten op een uitkering is niet hoe Lokaal Apeldoorn met zijn inwoners wil omgaan.
Heb jij wel eens een beroep moeten doen op een uitkering en hoe ben jij behandeld? Lokaal Apeldoorn is benieuwd naar jou ervaringen?
Raadslid Lokaal Apeldoorn
Sukran Aksoy