Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij
Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij

Bericht

Goochelen met cijfers

10 februari 2018 Wim Willems
Goochelen met cijfers

Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor de zomer een spoeddebat heb aangevraagd en de term heb gebruikt: “Goochelen met cijfers”. Dat in de context over de diverse getallen die werden genoemd rondom het AZC. Maar ook met Lelystad bekruipt mij nu dat gevoel.

Ik ergerde mij aan de aantallen die werden genoemd rondom het AZC. Komen er nu 400, 440, 600 of toch 660. Mag het doorgroeien naar 800 en onder welke condities. En het COA riep zelfs 1200 en 2000 asielzoekers op de GGNet locatie. Wat mij betreft moest er toen duidelijkheid komen. De inwoners van Apeldoorn mogen rekenen op cijfers die kloppen. Het zijn er 400, maar in werkelijkheid staan er 10% meer bedden omdat we niet iedereen op een slaapzaal bij elkaar willen leggen om humane redenen. Dit mag nadat de burgemeester bij de gemeenteraad is geweest doorgroeien naar 600. En bij zeer uitzonderlijk situaties mag de burgemeester bij de gemeenteraad terug komen voor 800.

Lokaal Apeldoorn is er duidelijk in. Wij hebben de opdracht gegeven dat we kleine centra willen hebben en niet een groot centra. Dus maximaal 400!

Maar ook onze minister veroorzaakt veel ruis met cijfers over het aantal vliegbewegingen vanaf Lelystad. We starten er met 10.000 maar we kunnen doorgroeien over 5 jaar tot 25.000 en dan uiteindelijk tot 45.000 vluchten per jaar. Maar ondertussen laat de minister al vallen dat bij stillere vliegtuigen het aantal vliegtuigbewegingen wel kan doorgroeien tot 60.000.

En dan worden bestaande vluchten waarschijnlijk nog niet eens meegenomen vanaf Lelystad. Immers een groot aantal vluchten gaat naar Teuge. Dus naast de 10.000, 25.000, 45.000 of zelfs 60.000 vluchten komt nog het extra vliegverkeer Teuge en het bestaande uit Lelystad (de afgelopen jaren zo’n 100.000 vluchten).

Ik begrijp het gegoochel met cijfers niet meer, terwijl ik me zelf best in staat acht om hier koek van te bakken. Maar als ik met deze cijfers in de keuken sta kan ik u garanderen dat de koek die ik zal bakken niet echt smaakvol zal zijn.

Wim Willems
Fractievoorzitter