Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij
Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij

Bericht

Geef de jeugd de toekomst

16 februari 2018 Gerry van Bruggen
Geef de jeugd de toekomst

Regelmatig raak ik in gesprek met ouders, leerkrachten, trainer sportactiviteit en ga zo door. Om het gesprek te openen geef ik aan benieuwd te zijn naar ervaringen. Als moeder ben ik zelf graag actief betrokken bij de ontwikkeling van mijn kinderen. In deze blog aandacht voor gesprekken die gaan over de keuze voor scholing. Kinderen lijken vaak onder druk te staan. Op jonge leeftijd een juiste keuze te maken, is geen makkelijke.

De vele mogelijkheden in het vervolgonderwijs die er nu zijn, maken het niet eenvoudiger. In de afgelopen week is aandacht geweest vanuit de regering, en werd onder andere het VMBO onderwijs genoemd. En het onderwijs onder de loep genomen.

De vraag als; ‘Welk onderwijs past bij mij? ‘ Niet alleen bij de leerlingen, ook ouders ervaren de druk die dit oplegt. Hoe weet je of jouw kind een juiste keuze maakt op zo een jonge leeftijd?
Kan ik mijn kind helpen in het vinden van een juiste studierichting? Is de jeugd gemotiveerd? En welke ondersteuning is hiervoor nodig vanuit het onderwijs als vanuit de thuisomgeving?

Er is veel te vertellen over het onderwijs en alles wat hierbij komt kijken. Even een voorbeeld; het onderwijzend personeel roept om de juiste middelen om les te geven. Dat er tijd is om de talenten van ieder kind te waarderen, een kind zijn of haar ontwikkeling op eigen tempo te laten doen. Cognitieve vaardigheden niet alleen bepalend zijn. En passend onderwijs voor elk kind bereikbaar hoort te zijn. Een technisch beroep kan de voorkeur hebben boven het administratief onderwijs. De juiste keuze zorgt naar mijn idee voor een goede motivatie. En belangrijker nog een blij kind. Dit laatste hoor ik ook van ouders terug; “mijn kind vrolijk tussen studiegenoten of op een speelplein te willen zien”.

Wat kan ik in Apeldoorn in mijn politieke rol hier betekenen. Het onderwijs zelf aansturen nee, adviseren en vragen stellen zeker. Voor passend onderwijs kan ondersteuning vanuit de Wet Jeugdzorg zijn. Dit proces is nog niet even helder en duidelijk. Gemeentebestuur is hard bezig met de website en is de verwachtig dat de vernieuwde versie rond de zomer van 2018 in de lucht is.

Het regulier of passend onderwijs hoort naar mijn idee voor elk kind toegankelijk te zijn. De mogelijkheden voor de unieke situatie bepalen de mate van ondersteuning.
Faciliteren hierin, kan zijn door af te wijken van de standaardaanbieder, een vrijheid om dit toe te passen is er. Maatwerk leveren is mensenwerk.

Op de politieke markt over ‘Passend Onderwijs’ is het volgende hierover door mij benoemd:
‘ Passend Onderwijs en de kinderen als een succes verhaal op de agenda te willen zien, en niet als een probleemstelling’. Stappen te zetten en niet alleen begrip tonen voor een nare unieke situatie.
De wethouder heeft hierop bevestigend gereageerd. Dat er op juiste manier ondersteuning van de jeugd mogelijk wordt gemaakt, hier maak ik mij hard voor. Kansen zien, creëren en benutten, het onderwijs toegankelijker wordt. In Apeldoorn onze jeugd, ieder op eigen persoonlijke manier, een zicht heeft op een mooie toekomst.

Gerry van Bruggen
Fractievertegenwoordiger