Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij
Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij

Bericht

De IJslandse vrouw

21 januari 2018 Wim Willems
De IJslandse vrouw

Ik was afgelopen een week in IJsland. Naast de mooie natuur en het witte landschap heeft dit land nog meer om jaloers op te zijn. Even als veel andere Scandinavische landen. De gelijkheid van man en vrouw is in sommige landen slecht gesteld, maar IJsland daar in tegen scoort goed.

Het beste land ter wereld om vrouw te zijn is volgens de geleerden IJsland. In IJsland is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in het algemeen het hoogst, als er rekening gehouden wordt met politiek, onderwijs, tewerkstelling en gezondheid. Het slechtste land op dat vlak is Yemen, het gevaarlijkste is Afghanistan.

Het beste land ter wereld om moeder te worden is Noorwegen. Moederlijke mortaliteit is de sterfte van moeders van dag 1 van de zwangerschap tot 42 dagen na de bevalling. Op dat vlak ben je nergens beter af dan in Noorwegen waar slechts 1 op 7.600 moeders bezwijkt. In Afghanistan is de situatie het slechtst: een moeder heeft er 200 keer meer kans om te sterven tijdens een bevalling dan door een bom of door kogels.

De beste plaats om een kunstenares of artieste te zijn is in Zweden. Zweden heeft zich tot doel gesteld om de gendergelijkheid in de kunsten te vergroten. Dat betekent dat de subsidies evenredig verdeeld worden tussen mannen en vrouwen, en dat de filmindustrie quota kreeg opgelegd.

En het beste land voor onbetaald werk is Denemarken. Deense vrouwen spenderen het minst tijd aan onbetaald werk per dag: ‘maar’ 57 minuten meer dan de Deense mannen. In Mexico is de situatie het ergst: daar verrichten vrouwen 4 uur en 21 minuten extra onbetaald werk in vergelijking met mannen.

Maar wat heeft me aan het denken gezet? Een land dat zijn wetgeving durft aan te passen dat vrouwen evenveel moet verdienen dan een man in een gelijke functie. Begin van dit jaar is deze wet in gegaan. Gelijk loon voor mannen en vrouwen. Bedrijven met meer dan 25 werknemers zijn verplicht hier invulling aan te geven. Alle functies moeten opnieuw gewogen worden en gelijk behandeld worden. De grote vraag is nog hoe de controle wordt uitgevoerd. Maar wat dapper dat je op deze wijze als land de gelijkheid tussen man en vrouw durft aan te pakken. Dan kunnen we artikel 1 in het stadhuis willen hangen, of een regenboog zebrapad aan willen leggen. Maar dan heb ik liever dat we echt wat doen aan dat wat er in artikel 1 van de grondwet staat.

Eenmaal thuis eens verder in de materie gedoken en dan zie je de strijdlust van de IJslandse vrouw. Vorig jaar oktober gingen ze massaal om 14:38 uur naar huis omdat ze genoeg gewerkt hadden ten opzichte van het salaris van hun mannelijke collega’s. Deze actie wordt al sinds 1975 gehouden om stil te staan bij de gelijkheid tussen man en vrouw. Een land dat niet zegt dat er niet gediscrimineerd mag worden, maar waar de rollen worden omgedraaid en je mag aantonen dat je niet discrimineert.

In de ranglijst van gelijkheid tussen man en vrouw staat IJsland op nummer 1, met Noorwegen en Finland op respectievelijk de 2e en 3e plaats. Nederland staat op de 32e plaats, maar moet landen als Bolivia, Namibie en Rwanda voor laten gaan.

Ik zit ondertussen natuurlijk te broeden op een motie in de gemeenteraad. Want wat zou het mooi zijn als we als Gemeente Apeldoorn het voorbeeld weten te volgen van IJsland. Dat we echt staan voor de gelijkheid van man en vrouw voor de medewerkers die in dienst zijn bij de gemeente.

Wim Willems
Raadslid Lokaal Apeldoorn