Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij
Lokaal Apeldoorn
De lokale politieke partij

Bericht

Cameratoezicht op referendum schoolzwemmen

16 februari 2018 Wim Willems
Cameratoezicht op referendum schoolzwemmen

U zult wel denken cameratoezicht op referendum schoolzwemmen zijn ze gek geworden? Wij niet, Stemwijzer schijnbaar wel!

Afgelopen week lanceerde ProDemos de Apeldoornse stemwijzer. Volgens Anita de Jong van ProDemos kan je nu op lokaal niveau niveau zien welke partij het beste bij je past? Maar is dat ook echt waar. Of is het de maker van Stemwijzer er alleen maar aangelegen om onderzoek te doen hoe Nederland denkt over bepaalde thema’s?

Lokaal Apeldoorn ging op onderzoek uit en vulde alle stemwijzers per aangesloten plaats in. En wat schetst onze verbazing, of misschien ook wel niet, dat bijna alle gemeenten een hevige verkiezingsstrijd aan gaan op schoolzwemmen, cameratoezicht en het referendum.

ProDemos legt uit waar het verschil zit tussen het maken van een landelijke stemwijzer en een lokale: “Voor de landelijke verkiezingen maken we één StemWijzer, voor deze gemeentelijke verkiezingen 44. Iedere StemWijzer wordt op maat gemaakt voor de gemeente. Dat zorgt ervoor dat lokale onderwerpen, de zaken die op dat moment in de betreffende gemeente spelen, in de StemWijzer komen.”

We nemen u mee door enkele stellingen van de Gemeente Apeldoorn.

  • “Op plaatsen waar veel overlast is, moet meer cameratoezicht komen.” En hoe zit dat bijvoorbeeld in Loon op Zand, Maastricht, Middelburg en Nijkerk. Hier wordt soms in iets andere bewoordingen hetzelfde gevraagd.
  • “De gemeente mag geen vergunning voor de bouw van grote veestallen afgeven.” Dat dit thema niet echt stedelijk is blijkt ook dat deze stelling in een vergelijkbare vorm wordt gevraagd in Smallingerland, De Fryske Marrenof Beuningen
  • “Apeldoorn moet ervoor zorgen dat iedere school weer een conciërge krijgt.” Het is de afgelopen vier jaar geen punt geweest en in de verkiezingsprogramma’s komt het een keer voor. Waarschijnlijk van de zelfde landelijke partij in Aalten en Tilburg.
  • De Coffeeshop, het Asielzoekerscentrum, het restafval, windmolend en het aansluiten op gas of vuurwerkvrije zones zijn netjes gelijkmatig verdeeld qua vraagstelling over alle deelnemende gemeenten.
  • De OZB verhoging doet het natuurlijk altijd goed, zeker als je voostelt dat deze omlaag moet. Waar infrastructurele maatregelen worden afgewogen in de vraagstelling tegenover het minimabeleid word er wel heel gekleurd gekeken tegen de voorbestemde gelden die de gemeenten krijgen toegewezen.
  • Dat we in Apeldoorn niet alleen een issue hebben met de openingstijden van de horeca blijkt wel dat de vraag in veel gemeenten terug komt van Tytsjerksteradiel tot Maastricht. Ik zou bijna zeggen, we hebben een landelijk issue.
  • De tegenprestatie is ook een landelijk thema: “In Apeldoorn hoeven mensen geen vrijwilligerswerk te doen als tegenprestatie voor hun uitkering.” Eenzelfde vraag komt bij zeker driekwart van gemeentes terug. Dus misschien had mijn titel wel moeten zijn “tegenprestatie verwacht bij cameratoezicht op referendum schoolzwemmen”
  • Want inderdaad het schoolzwemmen is wel de stelling die het meest terug komt. Landelijk is dit het verkiezingsthema voor deze gemeenteraadsverkiezingen als het aan ProDemos de maker van de Stemwijzer ligt.
  • Ik zal u het gratis parkeren, vuurwerkzones, windmolens, de maximumsnelheid op de ring, de milieuzone, de buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s), het armoedebeleid en de verblijfsvergunning besparen.

Concreet kunt u in Apeldoorn kiezen uit een paar stellingen die over blijven en geen landelijk thema zijn. Uw en mijn belastinggeld gaan op aan partijen die pretenderen een stemwijzer voor lokale verkiezingen op te stellen. Maar het enige wat ze naar mijn idee proberen is big data te verzamelen. In Bronckhorst is dat een stelling, waar overigens alleen de combinatie CU/SGP het eens is dat de gemeente moet investeren in het verzamelen van grote hoeveelheden data om criminaliteit op het platteland tegen te gaan.

Om in dezelfde stijl dan maar een stelling toe te voegen.

De gemeente mag externe partijen opdrachten verstrekken om big data te verzamelen en daarmee de democratie schade aan te brengen?

CU/SGP Bronckorst: “We moeten er voor zorgen dat we niet het ‘afvalputje’ van de criminaliteit worden. Big data kan hierbij helpen.”

Maar nu begrijp ik het. ProDemos waakt over uw en mijn veiligheid!

Wim Willems
Raadslid